Explore by

Categorieën

Land

Voor eigenaren van webwinkels is zoekmachine optimalisatie uitbesteden een cruciaal onderdeel van een succesvolle online strategie. SEO helpt je om hoger te ranken in zoekmachines zoals Google, waardoor je meer organisch verkeer naar je webwinkel trekt en uiteindelijk je omzet verhoogt. Hier zijn de basisprincipes van SEO die elke webwinkelier zou moeten kennen.

1. Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek is de eerste stap in elke SEO-strategie. Het gaat om het identificeren van de zoekwoorden en zinnen die potentiële klanten gebruiken om producten zoals die van jou te vinden. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs of SEMrush om relevante zoekwoorden te vinden. Focus op long-tail zoekwoorden, die specifieker zijn en vaak minder concurrentie hebben. Bijvoorbeeld, in plaats van “schoenen” te targeten, kun je beter gaan voor “rode leren damesschoenen”.

2. On-Page SEO

On-page SEO verwijst naar het optimaliseren van individuele pagina’s op je webwinkel om hoger te scoren in zoekmachines. Dit omvat:

 • Titel-tags en meta-descripties: Zorg ervoor dat elke pagina een unieke titel-tag en meta-description heeft die je belangrijkste zoekwoorden bevatten.
 • Header-tags: Gebruik H1, H2 en H3 tags om de inhoud van je pagina’s te structureren. Je H1-tag moet je primaire zoekwoord bevatten.
 • URL-structuur: Maak gebruik van zoekwoordrijke, duidelijke en korte URL’s.
 • Afbeeldingen optimaliseren: Gebruik beschrijvende bestandsnamen en alt-teksten voor je afbeeldingen om ze zoekmachinevriendelijk te maken.
 • Inhoud van hoge kwaliteit: Zorg ervoor dat je content informatief, relevant en goed geschreven is. Voeg waar mogelijk interne links toe naar andere pagina’s op je site om de gebruikerservaring en SEO te verbeteren.

3. Technische SEO

Technische SEO verwijst naar het optimaliseren van de technische aspecten van je website om zoekmachines te helpen je site beter te crawlen en indexeren:

 • Mobielvriendelijkheid: Zorg ervoor dat je webwinkel responsive is en goed werkt op mobiele apparaten.
 • Snelheid van de website: Een snelle laadtijd is essentieel voor zowel gebruikerservaring als SEO. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om de snelheid van je site te testen en te verbeteren.
 • XML-sitemap: Een XML-sitemap helpt zoekmachines je site-structuur te begrijpen en alle pagina’s te vinden.
 • txt: Gebruik een robots.txt-bestand om zoekmachines te vertellen welke pagina’s ze wel en niet mogen crawlen.

4. Linkbuilding

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van andere websites naar jouw webwinkel. Backlinks worden door zoekmachines gezien als een teken van vertrouwen en autoriteit. Enkele effectieve linkbuilding-strategieën zijn:

 • Gastbloggen: Schrijf gastblogs voor andere websites en neem een link op naar je eigen site.
 • Broken link building: Zoek naar gebroken links op andere sites en bied jouw content aan als vervanging.
 • Samenwerkingen: Werk samen met influencers en andere bedrijven om links te verkrijgen.

5. Lokale SEO

Als je een fysieke winkel hebt naast je webwinkel, is lokale SEO cruciaal. Zorg ervoor dat je Google Mijn Bedrijf-pagina up-to-date is en dat je lokale zoekwoorden opneemt in je content. Verzamel reviews van klanten om je lokale zichtbaarheid en betrouwbaarheid te vergroten.

6. Analyseren en Optimaliseren

Het is belangrijk om je SEO-inspanningen continu te monitoren en te optimaliseren. Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om je verkeer en rankings te volgen. Analyseer wat werkt en wat niet, en pas je strategie dienovereenkomstig aan.

Door deze basisprincipes van SEO te volgen, kun je de zichtbaarheid van je webwinkel vergroten, meer organisch verkeer aantrekken en je omzet verhogen. SEO is een doorlopend proces, maar met geduld en consistentie zul je de voordelen op lange termijn zien.