Explore by

Categorieën

Land

Verlichting van trauma: het potentieel van online EMDR therapie

Redactie beste-webwinkels.nl
Dropshipping

Een verkeersongeluk, jarenlang misbruik of het overlijden van een dierbare: veel verschillende gebeurtenissen kunnen leiden tot een trauma. Een ingrijpende gebeurtenis kan veel impact hebben op ons leven. Zo kan het zorgen voor emotionele en psychologische problemen waardoor je dagelijks leven er niet meer hetzelfde uitziet als voorheen. Je kunt niet meer genieten van het leven zoals je voorheen kon en dat is zonde! Gelukkig kun je trauma’s behandelen met behulp van therapie. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapievorm die veel wordt ingezet bij het behandelen van emotionele problemen door een trauma. 

Tegenwoordig is het mogelijk om EMDR therapie online te ontvangen. Je hoeft er je huis dus niet voor uit. In dit artikel vertellen we je meer over de potentie van online EMDR therapie. 

Wat is EMDR therapie?

Wanneer je een trauma niet goed hebt verwerkt, kun je hier veel last van krijgen. Zelfs jaren later kun je de gevolgen nog merken. Wanneer je hulp zoekt voor het verwerken van je trauma, krijg je in veel gevallen EMDR therapie. Deze therapievorm is ontwikkeld om personen te helpen met het verwerken van traumatische ervaringen. Deze traumatische ervaring kan variëren van een eenmalig incident tot bijvoorbeeld langdurig misbruik.

EMDR richt zich op de manier waarop herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen worden opgeslagen in het brein. Tijdens de therapiesessie word je gevraagd om aan de ervaring terug te denken terwijl er een andere stimulus wordt gepresenteerd. Dit kan bijvoorbeeld een tikkend geluid zijn of een bewegend beeld dat je moet volgen. Omdat je hersenen met twee dingen tegelijkertijd bezig zijn, helpt dit je om de traumatische gebeurtenis en de bijbehorende emoties beter te verwerken. De lading wordt als het ware afgezwakt.

De voordelen van online EMDR therapie

Tegenwoordig is het mogelijk om EMDR-therapie online te ontvangen. Dit werkt vrijwel hetzelfde als ‘reguliere’ therapie, alleen zijn er nog een aantal voordelen aan verbonden.

a) Toegankelijkheid

Waar je je ook bevindt, met online EMDR therapie is het mogelijk om overal ter wereld de juiste hulp te ontvangen. Dus of je nu in het buitenland werkt of moeilijk te been bent: je ontvangt altijd de hulp die je nodig hebt. 

b) Comfort en veiligheid

Vind je het lastig om over je traumatische ervaring te praten? Dit snappen we heel goed. Online EMDR therapie maakt het mogelijk om over je ervaringen en gevoelens te praten vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Dit kan ervoor zorgen dat je je meer op je gemak voelt.

c) Flexibiliteit

Heb je een drukke agenda? Of wil je liever niet al te veel tijd kwijt zijn aan reizen? Online therapie biedt veel flexibiliteit. Je kunt de sessies namelijk plannen op tijden die voor jou het beste uit komen. Dit kan ook buiten kantooruren zijn.

Hoe ziet het online EMDR proces eruit?

Je vraagt je nu misschien af hoe een online EMDR therapie sessie eruitziet. Fysieke EMDR wordt in de meeste gevallen uitgevoerd met behulp van fysieke stimulatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oogbewegingen of tikken met je hand. Met de moderne technologie van nu is het mogelijk om deze stimuli na te bootsen. Met behulp van videoconferentie-software is het bijvoorbeeld mogelijk om visueel contact te hebben met de therapeut. In plaats van fysieke stimuli kan er gebruik worden gemaakt van afbeeldingen op het computerscherm of geluid via de koptelefoon. 

De rol van de therapeut

Tijdens EMDR therapie ligt de focus op het verwerken van jouw trauma. Maar wat is dan de rol van de therapeut? Een therapeut zorgt ervoor dat alle sessies zorgvuldig worden gestructureerd. Hij of zij stelt de juiste vragen en begeleidt je bij het verwerken van de traumatische herinneringen en de bijpassende emoties. Bovendien zorgt een online therapeut altijd voor een veilige en vertrouwde omgeving waar je openlijk kan spreken. 

Conclusie

EMDR therapie is een effectieve behandeling voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Dankzij online therapie is EMDR toegankelijk geworden voor een grote groep mensen. Ook als je in het buitenland woont of slecht te been bent, kun je de juiste hulp ontvangen. Daarnaast is online EMDR therapie flexibel en biedt het comfort en veiligheid. Worstel jij met een trauma? Overweeg dan online EMDR therapie om verlichting te vinden. 

Bron: https://www.de-online-psycholoog.nl/