Explore by

Categorieën

Land

Misschien heb je ze wel eens voorbij zien komen in een woonprogramma of -magazine: akoestische panelen. Het is de woontrend van dit moment. Akoestische panelen zien er niet alleen stijlvol uit, maar hebben ook een geluiddempende werking. Maar hoe werkt een akoestisch paneel precies? In dit artikel bespreken we hoe deze panelen een ruimte kunnen transformeren tot een akoestisch vriendelijke omgeving.

De werking van akoestische panelen

Akoestische panelen zijn speciaal ontworpen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld in huis zijn, maar ook in een kantoor of vergaderzaal waar geluid een belangrijke rol speelt. Een geluiddempend akoestisch paneel is gemaakt van geluidsabsorberend materiaal, zoals vilt. Dit materiaal absorbeert geluidstrillingen waardoor een ruimte stiller en comfortabeler wordt. Daarnaast is een akoestisch paneel vaak gemaakt van hout, waardoor het prachtig in ieder interieur past.

Hoe absorberen akoestische panelen geluid?

Geluid weerkaatst tegen de muren en het plafond. Hierdoor kan er soms een vervelende echo of nagalm ontstaan. Om deze weerkaatsing te verminderen, kun je akoestische panelen plaatsen. Wanneer het geluid een akoestisch paneel bereikt, dringt het door in het materiaal en wordt het geabsorbeerd. Hierdoor vermindert de intensiteit van het geluid en wordt het minder hard gereflecteerd in de ruimte. Dus geen nagalm meer!

De toepassingen

Akoestische panelen worden gebruikt in verschillende ruimtes waar geluid een belangrijke rol speelt, zoals woonkamers, kantoren, vergaderzalen, restaurants en zelfs scholen. Ze kunnen zowel op het plafond als aan de muur worden geplaatst. Bovendien zijn de panelen voor de akoestiek verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en stijlen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een donkere houten kleur gaan als je warmte wilt creëren.