Wanneer je gaat klussen is het belangrijk om na te denken wat voor materialen je gebruikt. Zeker als we kijken naar het schroefwerk. Wanneer je geen goede materiaalkeuze hebt gemaakt, zul je merken dat op een later tijdstip je schroeven defect raken door roest. Het vast te draaien materiaal en de schroeven zullen dus op elkaar afgestemd moeten zijn.

De meest gebruikte soorten

Als schroefmateriaal wordt meest aluminium en roestvast staal (RVS) gebruikt. Aluminium is een licht, maar enorm sterk metaal. Het is op zichzelf niet gevoelig voor corrosie en niet magnetisch. RVS is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. RVS is soms magnetisch en soms niet. Dit ligt eraan welk type je hebt. RVS wordt in de volksmond ook wel roestvrij staal genoemd maar RVS kan wel degelijk roesten als het in aanraking komt met chlorides. RVS is wel een stuk steviger dan aluminium en zal dus beter tegen fysieke invloeden van buitenaf kunnen.

Potentiaal verschil

Een materiaal heeft van nature een elektrische lading, dit noemt men het potentiaal. Beide voorgenoemde materialen kunnen ook roesten wanneer ze in contact komen met materialen met een groot potentiaal verschil. Daarom is het uiterst belangrijk dat men materialen kiest met geen of minst potentiaal verschil. Het is ook aan te raden om, indien mogelijk, hetzelfde materiaal schroeven te nemen als het werkstuk.

De keuze

Wanneer men een RVS of koper werkstuk wil vastdraaien kan met het beste RVS schroeven gebruiken. Voor RVS en koper is het sterk af te raden om aluminium schroeven te gebruiken. Voor aluminium en normaal stalen werkstukken zijn RVS schroeven juist sterk af te raden, deze zullen hierdoor extra snel gaan roesten. Gebruik voor aluminium en normaal staal dus aluminium schroeven. Wanneer er echt geen andere keuze is kunt u altijd de schroeven en werkstukken van elkaar scheiden door middel van pluggen of ander isoleer materiaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *